Er det lov å kreve kjøp av garn og mønster sammen?

Garnproduksjonen har aldri gått bedre, og dette markedet omsetter for flere hundre millioner. Salg av garn og mønster har bare de siste årene tatt helt av i Norge. Håndarbeid generelt sett har blitt mer populært, og strikking har unektelig her spilt en viktig rolle. Grupper i sosiale medier kan ta mye av æren for dette.

Garn, mønster, og andre håndarbeidsprodukter er dessuten både å finne i fysiske butikker og nettbutikker. I det hele tatt spenner industrien og det som følger med ganske så bredt, slik at alle har blitt bitt av basillen.

Bredt spenner også strikkeoppskrifter, som ofte blir delt i kretser der det fort kan bli spurt spørsmål om det i det hele tatt er lovlig. Enkelte produsenter av garn deler riktignok sine strikkeoppskrifter til allmennheten, mens andre holder disse tett til brystet. Sistnevnte
gruppe produsenter krever nemlig at du kjøper garnet deres om du skal ha deres mønster.

Forbrukertilsynet har mottatt mange klager på mersalg av garn

Flere klager renner inn til Forbrukertilsynet daglig, og enkelte av disse relaterer altså til det påtvungne mersalget av garn ved kjøp av mønster. Både på nett og i butikk er dette en vanlig praksis, og det er en problemstilling som Forbrukertilsynet må stille seg til.

Markedsføringslovens § 22 er her punktet for de fleste klagene. Denne paragrafen tilsier at urimelige vilkår ved næringsvirksomhet kan forbys. Mange vil nok hevde at det er et urimelig vilkår å påtvinge et salg av garn ved salg av mønster, da tross alt ethvert garn har samme funksjon.

En tidlige kjennelse fra Forbrukertilsynet tilsa at det var urimelig for leverandører av bredbånd å tvinge på sine kunder salg av både internett og TV tjenester, når mange kun ønsket en av delene.

Sandnesgarn har derimot hevdet at dette på langt nær er det samme. Deres argument for mersalg, eller samsalg som det også heter, er at mønsteret eller strikkeoppskriften skal fungere som en slags bruksanvisning for garnet, og at det derfor er rimelig at disse selges sammen.

Mersalg av garn er akseptert praksis i bransjen

Rauma Ullvarefabrikk AS er en annen aktør som åpent har stått frem om mersalg av garn. De argumenterer med at dette handler om å først og fremst opprettholde produksjonen i Norge. I følge Erling Digernes, så er lønnsomheten på salg av strikkeoppskrifter nærmest ikke-eksisterende.

Digernes går faktisk så langt at han påstår at mersalget av garn er en akseptert praksis i bransjen. Dette er nemlig en politikk som har blitt etablert fra faghandelen for garn i Norge. Dessuten ble garnbransjen sett gjennom av Forbrukertilsynet tilbake i 2014, da bredbåndleverandørene som tidligere nevnt ble hindret sitt mersalg, men konklusjonen var at alt var på stell.

Sammenligningen med mersalg innen bredbånd bærer ingen sammenligning i følge Digernes, og han argumenterer for at garnbransjen er i samsvar med norsk lov. Videre går han langt i å støtte at mønsteret kun er en strikkeoppskrift for garnet, og at ingen i bransjen tjener på dette – om enn noe er det kun assosiert kostnader med strikkeoppskrifter.

Uten bruksanvisningen og det riktige garnet i kombinasjon, så oppstår feil i strikkingen, da garnet tross alt kan være av feil type. Dette har ført til klager tidligere, og er muligens ett av Digernes sine sterkeste argumenter for at mersalget er blitt såpass akseptert.

Rettskjennelse på strikkeoppskrifter som bruksanvisning

Retten har til og med støttet garnbransjen i at strikkeoppskrifter er en bruksanvisning, og derfor følger det at andre garn teknisk sett ikke skal brukes til dette. Direktør i Sandnes Garn, Harald Mjølne, stiller seg derfor spørrende til hvorfor Forbrukertilsynet mener det kan være i strid med markedsføringsloven.

Mjølne hevder videre at Sandnes Garn på ingen måte er interesserte i å kun selge strikkeoppskriften for seg selv, da de, i likhet med resten av bransjen, ikke tjener noe på salget av disse for seg selv.

Digitale nedlastninger av strikkeoppskrifter er fremtiden

House of Yarn er en av få aktører i garnbransjen som skiller seg ut i henhold til mersalg av garn. Aktøren legger nemlig alle sine strikkeoppskrifter ut på nett, og det helt gratis. De eier kjente merkevarer slik som Dale Garn, Du store Alpakka, Gjestal Garn, Linde Garn, Knit at
Home, Line Langmo og Camilla Pihl.

Alle strikkeoppskrifter fra House of Yarn blir lansert på deres nettsider umiddelbart. Dessuten får forhandlerne i fysiske butikker tilsendt hefter som skal deles ut gratis til sluttkunder. Margaretha Finseth fra House of Yarn hevder at dette er en naturlig utvikling i bransjen, men at garnbransjen er såpass tradisjonell at endringene er tøffe.

Mersalg av garn vil ikke fungere i fremtiden

Finseth forklarer at mersalg av garn kommer av de store produksjonskostnadene knyttet til strikkeoppskrifter. Aktørene ønsker ikke å risikere de store økonomiske kostnadene ved strikkeoppskrifter, for deretter å se at mange kunder velger å kjøpe garn fra en annen leverandør. Regnestykket går rett og slett ikke opp i opp.

Mersalg av garn tar sikte på å motvirke dette, men Finseth hevder at det ikke fungerer, og at det om enn noe er en blokade for den utviklingen garnbransjen potensielt kan se fremover. Ved å dele strikkeoppskrifter mer liberalt over nett, så kan garnbransjen vokse på en veldig viktig trend i samfunnet.

Det er nemlig blitt ufattelig populært å lage ting for hånd, da kanskje aller mest for å behjelpe miljøet. Strikking passer perfekt inn i denne trenden, og Finseth mener at gratis strikkeoppskrifter tilgjengelig på nett vil føre til økt engasjement, og deretter mer salg.

Nordmenn leter etter interessante ”gjør-det-selv prosjekter”, og strikking er muligens av de enklere variantene. Så gjenstår det å se om garnbransjen klarer å bekjempe tradisjonene sine vedørende mersalg av garn! Her finner du komplette pakker bestående av garn med strikkemønster!

Nancy kofta – Mønster som fenger generasjoner

Med Nancy ser vi kanskje en verdig arvtaker, eller i det minste medspiller, til Marius når det gjelder gode, norske strikkejakker eller kofter?

Alt går i bølger, heter det, men noe går mer i bølger enn annet. Og når det gjelder Nancy peker pilene rett opp.

Nancy er nemlig et strikkemønster som har holdt seg populært de siste fem, seks årene. Like før Nancy kom snikende inn på det norske markedet var det for øvrig slageren Marius som lenge, lenge hadde vært enerådende for kofter.

Tenkte du på å strikke en kofte for en del år siden, var det Marius de aller fleste tenkte på.

Nancy kofte mønster

Men selv et såpass konservativt marked som det norske strikkemarkedet forandrer seg innimellom. Og det er her mønsteret Nancy har klart å presse seg inn.

Nancy er et mønster, som Marius, som egner seg godt til den klassiske, norske koften.

Det er dermed en verdig arving av Marius vi ser med Nancy mønsteret for kofter. Ikke det at Marius er på vei ut, men det er jo plass til flere flotte mønstre.

Og, som Marius, bruker du ikke Nancy bare som kofte mønster, men også til tepper, puter, etc. Det er et virkelig flott mønster som tar seg godt ut i mange forskjellige sammenhenger.

Og selv om du ikke trenger å bruke Nancy utelukkende til kofter, så er det jo slik at enhver nordmenn må ha i det minste en tradisjonell, norsk strikkekofte. Hvorfor ikke Nancy?

Marius – kofteklassikeren

Kofte klassikeren framfor noen annen er selvsagt Marius.

Dette mønsteret ble skapt av moren til alpinist og «flygeress» Marius Eriksen helt tilbake i 1928. Ifølge Eriksen selv var det altså moren som hadde strikket en genser til sønnen, som han så senere kommersialiserte.

Selve mønsteret er veldig enkelt, og det minner om mønsteret fra tradisjonelle Setesdalsgensere.

Det som skjedde var at det skulle lages film om Eriksen og det ble utviklet kostymer. Ett av dem en genser, som noen mener var det rette utgangspunkt for Marius. Hvem vet om det var moren til Eriksen eller noen fra filmsettet?

Men populær ble den, Mariuskoften.

Facebook gruppe Nancy kofta

Og kofter som sådan er i vinden som aldri før.

Se bare på Facebook-gruppen for kofter, som har nærmere 20.000 medlemmer. Og på Facebook finner vi også Nancy med en rekke grupper og sider. «Vi som strikker Nancy kofte» var et populært event, og det finnes også grupper for dette mønsteret.

Slike grupper kan være veldig nyttige når du begynner på et prosjekt med et bestemt mønster. Grunnen er selvsagt at hvert mønster har sine særegenheter som du egentlig bare må lære deg å mestre.

Og akkurat denne biten kan falle mye fortere på plass dersom du tar del i en gruppe. Du trenger ikke være spesielt aktiv om du ikke vil, så det er bare å melde seg opp på en gruppe du synes passer. Da kan du følge med på hva de andre legger opp, og du finner sikkert mange tips umiddelbart.

Praktisk med genser

Kofter eller strikkegensere er typisk norske plagg. Plagg med lang tradisjon i et land som Norge.

Ikke minst av naturlige grunner.

For i kaldere, Nord-Europeiske strøk er det ikke tilfeldig at ull var et viktig produkt gjennom årtusener. Ull er og blir et meget godt utgangspunkt for klær i kaldere strøk som nettopp Norge.

Det vi ser i Norge er også at vi har en sterk friluftstradisjon. Det er «inn» å gå på tur i skog, fjell og mark, og det har vært slik lenge. Strikkegenseren eller kofta, er et av de beste plaggene du kan ha i norsk natur enten det er på en dagstur, eller på en lenger ekspedisjon.

Høy mote – lenge

Det er fascinerende at et plagg som strikkejakken, eller altså kofta, nærmest har blitt til en egen sjanger klær; eller et helt eget plagg i seg selv.

Et plagg som er høyst orientert mot funksjon mint et par ganger i året, da den norske kofta selvsagt er jo som skapt for skiturer. Og blir påskesolen for varm er det bare å knytte genseren rundt livet.

En klassisk bruk av strikkegenser eller kofte. Men den samme personen som brukte genseren nærmest som sportsplagg på fjellt, kan også finne på å bruke den i andre sammenhenger. Som for eksempel på jobb, skole, eller en hvilken som helst annen anledning.

Det artige er jo at mønsterne går igjen tiår etter tiår, som vi ser med Marius. Det skal absolutt ikke være nytt, altså. Et spennende særtrekk med den norske genseren.

Nancy genser vanskelig?

Nettopp med tanke på dette er interessant å se at et nytt mønster har brutt glasstaket. Nancykoften har, i flere år, sneket seg inn på konkurrenten Marius sitt gigantmarked, og begynt å ta andeler.

Nancy er en flott kofte som det er forståelig at «alle» vil ha.

Og om du er glad i å strikke skal du absolutt ta denne utfordringen. For det er en aldri så liten strikkemessig utfordring her. Ikke blant de største, slapp helt av, men en middels vanskelighetsgrad.

Du skal ha strikket et par kofter før Nancy. Men føler du at du har spesielt talent for det kan du jo også hoppe på utfordringen. Det er middels vanskelig, men følg oppskrifter, og hent tips på nettet.

Nancy kofta mønster

Nancykofta er allerede blitt et begrep.

For begge kjønn. Og det er tydelig at Nancy mønster har en appell for dagens generasjoner. Kanskje dette rett og slett er Mariusgenseren for det nye millenniet?

Dersom du ønsker å strikke en Nancy kofte enten som gave, eller til deg selv, skal du sjekke den strikkepakken som finnes på Nancy nå på Strikkia. Velg størrelse på den ferdige genser, med tanke på hvem som skal bruke plagget, velg farge, og så kommer garn og oppskrift rett i posten.

Hvordan sy babynest

Vil du lage en skikkelig flott babynest til babyen? Her kan du se hvordan du lager et babynest med høye kanter og trykknapper, vi bruker trykknapper slik at du kan ta ut bunnen for å vaske den, smart ikke sant?

Lillian som har laget denne guiden gir mange gode tips under veis, så sett deg ned, slapp av og se hele guiden hennes.